Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BRMTvonUngern
Administrator
Dołączył: 31 Lip 2007 Posty: 136949
Przeczytał: 55 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 18:07, 09 Lut 2016 Temat postu: Zwyczaje karnawałowe. |
|
|
Ścięcie Śmierci - barwne widowisko na zakończenie karnawału w Jedlińsku
Ubiegłoroczne obrzędy Ścięcia Śmierci - PAP/Michał Walczak / PAP
Barwny obrzęd ścięcia Śmierci zakończy dziś karnawał w Jedlińsku na Mazowszu. Niepowtarzalne widowisko plenerowe, w którym wszystkie role grają mężczyźni, co roku oglądają tłumy mieszkańców oraz przyjezdnych.
W tzw. kusy wtorek, w przeddzień Popielca, na ulicach Jedlińska pojawiają się mężczyźni przebrani za wiejskie kobiety, Cyganki i diabły. Wśród przebierańców jest też zwykle para młodych, niedźwiedź i policjant. - Wszystkie role ze spektaklu, nie tylko Wójta, Burmistrza czy Kata, ale także Śmierci – zgodnie z wieloletnią tradycją - odgrywają mężczyźni – wyjaśnia wójt Jedlińska Kamil Dziewierz. Zaznacza jednocześnie, że - aby mieszkanki Jedlińska nie czuły się pokrzywdzone - od kilku lat władze miasta przygotowują z myślą o nich Zapustowy Bal Kobiet. W tym roku wzięło w nim udział 170 pań.
REKLAMA
Zwyczaj ścinania Śmierci jest najprawdopodobniej kultywowany na pamiątkę po prawie miecza, które otrzymał Jedlińsk, uzyskawszy prawa miejskie w 1530 r. Na tej podstawie ścinano zbrodniarzy. Gdy prawo to upadło, zaczęto organizować obrzęd ludowy "Ścięcie Śmierci".
Odgrywane na Rynku w Jedlińsku widowisko ukazuje sąd nad Śmiercią i jej ścięcie. "Za te zbrodnie liczne, za te rozbójstwa rozliczne. My, sąd, wyrok wydajemy, w imię Boga, Ojca, Syna na śmierć ją skazujemy" - pada wyrok. Na scenę wkracza ubrany w czerwony strój kat i wykonuje egzekucję.
W przedstawieniu od lat grają te same osoby, a często role przechodzą z pokolenia na pokolenie. Scenariusz widowiska oparty jest na wierszowanym XIX-wiecznym opisie, którego autorem był ks. Jan Kloczkowski, proboszcz Jedlińska.
Pierwsza wzmianka o obrzędzie "Ścięcie Śmierci" pojawiła się 22 lutego 1860 r. w warszawskiej "Gazecie Codziennej". Był to przedruk listu ks. Kloczkowskiego, który opisywał zapustne widowisko. Osiem lat później wierszowany opis widowiska ukazał się w Kalendarzu Warszawskim.
...
Takie to obyczaje.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/cbx/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
BRMTvonUngern
Administrator
Dołączył: 31 Lip 2007 Posty: 136949
Przeczytał: 55 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 15:53, 22 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
RMF 24
Rozrywka
Kulinaria
Faworki kontra pączki z dziurką. Tłusty Czwartek tuż tuż
Faworki kontra pączki z dziurką. Tłusty Czwartek tuż tuż
Dzisiaj, 22 lutego (11:40)
Kruche, lekkie, posypane cukrem pudrem faworki, a może serowe, smażone na głębokim tłuszczu oponki? Jutro Tłusty Czwartek! Wypróbujcie te przepisy.
Fot. Malwina Zaborowska/Faworki
/Archiwum RMF FM
Jeśli faworki, to smażone na smalcu. Takie smakują najlepiej. Sekret ich kruchości tkwi w czasie, jaki poświecimy na wyrobienie ciasta. Im więcej będziemy mieć cierpliwości - tym będą pyszniejsze.
Oto składniki, których potrzebujemy:
10 żółtek,
0,5 kg mąki,
7 łyżek 18-proc. śmietany,
łyżka spirytusu,
4 kostki smalcu (lub 0,5 l oleju),
cukier puder;
Ankieta
W Tłusty Czwartek wybieram
pączki
faworki
dietę
Przygotowanie:
Łączymy żółtka, mąkę, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto w kulkę. Następnie na przemian: tłuczemy ciasto wałkiem, wałkujemy, po czym składamy i znowu tłuczemy. Im dłużej poświęcimy na to czasu, tym chrust będzie lepszy.
Ciasto zawijamy w folię na około pół godziny. Następnie je rozwałkowujemy i tniemy na paseczki. W środku każdego robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta.
Tłuszcz zagotowujemy w rondelku. Faworki smażymy na wolnym ogniu - z każdej strony - na złocisty kolor (około 1 minutę). Posypujemy cukrem pudrem.
A może skusicie się jeszcze na błyskawiczne, waniliowe pączki z dziurką, czyli oponki? Oto przepis!
Składniki:
400 g twarogu (półtłustego), ok. 400 g mąki tortowej, 3 jajka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, pół szklanki cukru, łyżka ekstraktu waniliowego, łyżka spirytusu (ew. amaretto/rumu), łyżka sody oczyszczonej i olej rzepakowy. Do posypania: cukier puder.
Przygotowanie:
Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub przynajmniej rozdrabniamy widelcem. Wbijamy do niego jajka, a następnie dodajemy śmietanę. Dosypujemy cukier, sodę oczyszczoną, dolewamy ekstrakt waniliowy i łyżkę alkoholu. Mieszamy, stopniowo dodając mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy - na grubość około 1 cm. Oponki wykrawamy za pomocą szklanki i nakrętki/kieliszka.
Rozgrzewamy olej. Oponki smażymy na niewielkim ogniu, na głębokim tłuszczu, z obu stron - aż uzyskają złocisty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem.
Oponki serowe
/Malwina Zaborowska /RMF FM
...
Karnawal sie konczy.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/cbx/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group cbx v1.2 //
Theme created by Sopel &
Programy
|
|