Forum Religia,Polityka,Gospodarka Strona Główna
Sztuka kulinarna.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Religia,Polityka,Gospodarka Strona Główna -> Tam gdzie nie ma już dróg...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 137397
Przeczytał: 61 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:24, 22 Gru 2015    Temat postu: Sztuka kulinarna.

Wypieki jak dzieła sztuki. Najciekawsze potrawy na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie wszystkim nam kojarzy się m.in. z jedzeniem i wypiekami. Gospodynie i cukiernicy w całej Polsce szykują się już do świąt. Ciasta, torty i różnego kształtu pierniki oraz marcepany można nazwać wręcz dziełami sztuki. Zobacz najpiękniejsze wypieki z cukierni "na Miodowej" w Rzeszowie.

Nie warto zmieniać tradycji

Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.

Zdaniem kulinarnego eksperta "foodie people" Jakuba Mikołajczaka, nie warto zmieniać za mocno tej tradycji, a jedyne co można zrobić, to lekko ją unowocześnić i urozmaicić. - Proponuję zostać przy tradycyjnych potrawach, natomiast warto zmienić sposób ich przygotowania i dodać kilka składników, które sprawią, że jedzenie nabierze blasku i pokaże się nam z nowej, równie smacznej strony - powiedział Mikołajczak.

Ekspert proponuje m.in. usmażyć wigilijnego karpia w japońskiej panierce panko. - Ryba tak usmażona będzie soczysta i zaskakująco chrupiąca - podkreślił. Do pierogowego farszu z kapustą i grzybami proponuje on dodać dużo świeżych ziół, jak tymianek, rozmaryn czy szałwia. Sam farsz do pierogów można przygotować też z kaszy gryczanej czy czerwonej soczewicy i także odpowiednio doprawić świeżymi ziołami.

Dodatkowo na wigilijnym stole może pojawić się gravlax - skandynawska wariacja na temat łososia. - Surowy filet łososia zasypuje się mieszanką soli i cukru, startego surowego buraka oraz wódki. Odstawia na kilka dni do zamarynowania, następnie oczyszcza z zasypki i bardzo cienko krojąc, podaje się z ciemnym pieczywem - wyjaśnił ekspert.

Same Święta Bożego Narodzenia to czas – jak przekonuje kulinarny specjalista - kiedy możemy pozwolić sobie na odejście od tradycyjnych potraw. Mikołajczak proponuje na świąteczny obiad np. pieczonego w całości indyka, natartego masłem z korzennymi przyprawami i podawanego z pieczonymi ziemniakami na gęsim smalcu.

- Dla bardziej wymagających doskonałą propozycją będzie potrawa pieczona w niskiej temperaturze z wołowego antrykotu, a miłośników ryb zapewne zadowoli łosoś pieczony w całości w solnej skorupie z cytrusowo-koperkowym sosem - polecał ekspert. Dodatkami do tych pieczonych dań może być smażona brukselka z jadalnymi kasztanami czy karmelizowana marchewka z ziarnem kolendry i kminem rzymskim.

- Także świąteczne desery powinny być jak najbardziej wykwintne. Tort Schwarzwald, szafranowe gruszki gotowane w winie czy domowe czekoladowe trufle - to idealne łakocie na ten rodzinny czas - podkreśla Mikołajczak.

"Foodie People", którego ekspertem jest Mikołajczak, to społeczność miłośników kulinariów, zarówno haute cuisine (wysokiej kuchni), jak i "jedzenia na mies´cie". Według jej twórców, projekt ma integrować amatorów i restauratorów, dawać przestrzeń do wzajemnej inspiracji oraz wymiany poglądów. Przedsięwzięcie składa się z portalu internetowego, a na początku przyszłego roku będzie uzupełnione o gazetę. Pomysłodawcy projektu "Foodie People" zachęcają także do udziału w warsztatach i spotkaniach kulinarnych w całym kraju.

...

Kolejny dzial kultury - sztuka kulinarna. Czyli nie nażreć się. Ale spozywac zywnosc z klasa i stylem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BRMTvonUngern
Administrator



Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 137397
Przeczytał: 61 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:08, 27 Lut 2025    Temat postu:

Tu pączki kupował Piłsudski.

Do stuletniej warszawskiej cukierni już dziś stoi długa kolejka. To już tradycja

...

Tak dziś tłusty czwartek! Zauważcie drastyczna zmianę znaczenia słowa! Kiedyś to było pozytywne określenie! Że taki bogaty dobry zasobny. Dziś tłustość to zło! Bo otyłość to problem. Przed wojna teraz od razu mogę wam pokazać to jest internet:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Mały_Rocznik_Statystyczny_-_1939.pdf/page311-800px-Mały_Rocznik_Statystyczny_-_1939.pdf.jpg

63,8% budżetu robotnika szło na żywność!!! Kto dużo jadł był bogaty! To wystarczyło! Nie minęło 100 lat a jak się wszytko zmieniło! Na nasze standardy to jeszcze 100 lat temu była skrajną nędza. Tymczasem wtedy tak tego nie odczuwali! A nawet czyli że mają lepiej niż dawniej bo tak było! 150 lat temu było jeszcze gorzej! Tak bardzo świat się zmienił.



Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez BRMTvonUngern dnia Czw 12:16, 27 Lut 2025, w całości zmieniany 9 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Religia,Polityka,Gospodarka Strona Główna -> Tam gdzie nie ma już dróg... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
cbx v1.2 // Theme created by Sopel & Programy