Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BRMTvonUngern
Administrator
Dołączył: 31 Lip 2007 Posty: 136628
Przeczytał: 63 tematy
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 20:18, 24 Wrz 2016 Temat postu: In vino veritas! W winie prawda! |
|
|
Pomysł na szlachetne wino. Portugalczycy sprzedają trunek z dna oceanu
wyślij
drukuj
bz, kaien | publikacja: 24.09.2016 | aktualizacja: 12:31 wyślij
drukuj
Wino dojrzewające na dnie oceanu ma trafić do sprzedaży w 2017 lub 2018 r. (fot. Flickr/juanpedraza)
Producenci wina ze środkowego wybrzeża Portugalii będą sprzedawać wino dojrzewające na dnie oceanu. Oryginalną inicjatywę wspiera miasto Sines, gdzie w porcie zanurzono już 700 butelek czerwonego trunku.
Polskie wina zdobywają coraz większe uznanie na świecie
Jak powiedział Carlos Silva, szef gabinetu burmistrza miasta Sines, pierwsze skrzynki z winem produkowanym przez zakłady z regionu Alentejo w środkowej Portugalii zostały umieszczone w rekreacyjnej części portu. Do tej pory zatopiono tam 700 butelek.
– Dojrzewające na dnie Atlantyku wino pochodzi z dziesięciu firm, które są zrzeszone w Stowarzyszeniu Producentów Wina Wybrzeża Alentejo, tzw. APVCA. Na wiosnę wyciągniemy kilkaset butelek, aby wręczyć je dowódcom załóg startujących w zaplanowanym w Sines między 28 kwietnia a 1 maja wyścigiem łodzi – ujawnił Silva.
Przedstawiciel ratusza w Sines przyznał, że zawody są tylko pretekstem do zainicjowania procesu wprowadzania na rynek „wina z dna oceanu”. Zaznaczył, że pierwsze butelki z dojrzewającym w Atlantyku trunkiem powinny pojawić się w sprzedaży w 2017 lub 2018 roku.
Przelali wino w „pokojowej walce”. Tak Hiszpanie świętowali imieniny Piotra
Wino i oceaniczne ciemności
Poinformował też, że co roku w porcie w Sines zatapianych będzie nawet powyżej tysiąca butelek wina z Alentejo. Podkreślił, że akcja służy nie tylko popularyzacji trunków wyrabianych w tym rolniczym regionie Portugalii, ale też jego turystycznej promocji.
– Aby sprawdzić, jak w oceanicznych ciemnościach i pod wpływem podwodnego ciśnienia dojrzewa nasze wino, co miesiąc będziemy wydobywać jedną butelkę. Jej zawartość będzie szczegółowo analizowana w laboratorium – dodał.
#wieszwiecej | Polub nas
Specjaliści wskazują, że inicjatywa producentów win z Alentejo jest nawiązaniem do bogatych portugalskich tradycji w stymulowaniu dojrzewania wina w oryginalnych warunkach.
Już przed ponad 200 laty na północy Portugalii odkryto naturalny sposób na przyspieszenie dojrzewania wina, zakopując je w ziemi. Ratowano w ten sposób trunek przed wojskami Napoleona. Gdy wino odkopano, okazało się, że po kilkumiesięcznym leżakowaniu pod ziemią nabrało łagodnego, niespotykanego wcześniej smaku i stało się lekko musujące.
Wino z Portugalii przeżywa szczyt swojej popularności na świecie. Miniony rok był najlepszy w historii jego eksportu. Na zagranicznej sprzedaży producenci z tego iberyjskiego kraju zarobili łącznie ponad 737 mln euro. PAP
...
In vino veritas! W winie prawda! To tez jest kultura.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group cbx v1.2 //
Theme created by Sopel &
Programy
|